Hemorroïden

Hemorroïden of aambeien zijn van nature bij iedereen in beperkte mate aanwezig: aan de binnenzijde betreft het een drietal trosjes van aders die de water- en luchtdichte afsluiteng van de anus garanderen.
Aan de buitenzijde betreft het oppervlakkige adertjes onder de huid, randvenen genaamd.

Doorgaans gaan de buitenste aambeien eerder pijnlijke harde klontertjes vormen bij een acute hoge druk (hoesten, bevallen)

  • Buitenste hemorroïden:

Doorgaans gaan de buitenste aambeien eerder pijnlijke harde klontertjes vormen bij een acute hoge druk (hoesten, bevallen)
Soms houdt men hier achteraf een huidflapje of ‘marisk’ aan over, die hygiënsich erg kan storen.

 

  • Binnenste hemorroïden:

Deze zijn meestal eerder het gevolg van chronisch persen voor ontlasting of andere oorzaken van chronisch hoge druk in de buik (obesitas, leverlijden, zware fysieke job…)
Hierdoor gaan de binnenste bloedvaten alsmaar meer uitpuilen, soms ook hevig bloeden en al wat zeldzamer tromboseren.

We onderscheiden hier 4 gradaties

Graad 1 : Normale aambeien, eventueel bloedend bij anamnese

Graad 2: Uitstulpend bij ontlasting, maar keren spontaan terug

Graad 3: Uitstulpend bij ontlasting en enkel terugkerend bij manueel duwen

Graad 4: Spontaan uitstulpend en niet meer terug te duwen (prolaps)

Behandeling:

Afhankelijk van de last die de aambeien geven zijn er verscheidene opties:
Bloedende aambeien die op zich niet echt uitstulpen:

Technieken In Detail:

A) Scleroseren

Principe : inspuiten van een sclerotische stof die de aders doet opdrogen (zoals bij beenspatader)
Behandeling: kan ambulant gebeuren en is niet pijnlijk, maar dient wel enkele malen herhaald te worden.
Complicaties: Geen, behoudens snel recidief.

B) Lasering

Principe: door middel van een LASER-fiber en toestel worden de aambeien aangeprikt en binnenin dichtgeschroeid. De meeste aambeien zijn meteen verschrompeld, bij andere duurt het tot maximaal 8 weken.
Behandeling: Deze ingreep wordt in dagziekenhuis uitgevoerd, onder algehele of spinale anesthesie en is weinig pijnlijk achteraf, met enkele minuscule wondjes. Deze ingreep voer ik zelf niet uit.
Complicaties: Geen schade aan structuren rondom.

C) Rubber Band Ligaturen Of “Barron Ligaturen”

Principe: Net boven de oorsprong van de trosjes aambeien wordt een elastiekje afgeschoten om zowel de toevoerende bloedvaten af te snoeren, als een littekenreactie te verkrijgen waardoor de aambei zowel zal verschrompelen als omhoog trekken.
Behandeling: Deze ingreep gebeurt ambulant op consultatie, zonder verdoving, maar kan achteraf soms wel pijnlijk zijn. Vooral een gevoel van aandrang kan enkele uren aanhouden. Klassieke pijnstilling moet evenwel volstaan. Successen tot 70-80% worden hiermee bereikt bij matige hemorroïden, hoewel soms meerdere sessies nodig zijn.
Complicaties: Pijn die tot een week aanhoudt. Hierop soms reflectoire ‘globus’ of onmogelijkheid tot plassen bij patiënten met onderliggend prostaatlijden.

D) Longo Hemorroïdopexie

Principe: een geautomatiseerde 'stapling' techniek waarbij een 'donut' van het slijmvlies ter hoogte van de aanvoerende bloedvaten wordt weggeniet. Hierbij wordt de toevoer naar de hemorroïden afgesloten en gelijktijdig het uitpuilende weefsel naar boven opgetrokken.
Behandeling: Deze ingreep wordt in dagziekenhuis uitgevoerd, onder algehele of spinale anesthesie en kan fors variëren qua pijnsensatie. Ook hier kan een gevoel van aandrang aanhouden, gezien er intern ‘opgetrokken’ aambeien samengepakt zitten die geleidelijk aan verschrompelen.
Ook wanneer er sprake is van een pure 'slijmvlies' uitstulping, of mucosale prolaps zónder hemorroïden, kan deze techniek gebruikt worden om circulair een ring van overtollig slijmvlies weg te nieten.
Complicaties: Vooral bloeding, soms infectie. Wanneer er te veel darmwand wordt meegenomen is er theoretisch kans op lekkage. Ook een persisterend gevoel van aandrang en moeilijk uitstellen (urgency genaamd) kan zich ontwikkelen.

E) Milligan En Morgan

Principe: Radicale resectie van de betrokken pijlers tot op de vaatsteel ervan met bekomen van open wondes waartussen een huidbrugje blijft bestaan. Deze techniek is slechts voorbehouden voor zeer grote hemorroïden, falen van andere therapieën, of diegenen die permanent uitstulpen. Dit omdat de techniek puur chirurgisch is en grote wonde achterlaat die spontaan moeten helen. In deze besmette regio gaat dit evenwel traag. Wondzorg bestaat meestal slechts uit frequent spoelen, maar zorgt hiermee wel voor een werkonbekwaamheid tot enkele weken.
Behandeling: gebeurt steeds onder algehele of spinale verdoving met soms een overnachting om de bloeding te observeren. Successen zijn evenwel hoog tot 90% en daarom de meest radicale oplossing.
Complicaties: Pijn gepaard gaande met langdurige wondzorg. Ook soms nabloeding of infectie.