Proctologie

Proctologie

Proctologie omhelst het domein van alle aandoeningen aan en rondom de anus. De meest frequente problemen die patiënten ondervinden zijn aambeien, kloven, abcessen, fistels en jeuk. Over deze zaken vindt u hier de essentiële informatie en behandelopties.

Normale Anatomie

Het anaal kanaal is de uitgang van de endeldarm, het laatste deel en reservoir van ons maag darm stelsel.
Dit kanaal kenmerkt zich door zeer sterk bezenuwd slijmvlies aan het einde ervan, maar ook van de huid rondom. Indien deze beschadigd geraakt door overmatig rekken en scheurt, ontstaat een zéér pijnlijke wonde of anale fissuur.

Deze hyper gevoelige zone eindigt binnenin aan de “linea dentata” waarboven deze bezenuwing ontbreekt en dus ook een gevoelloze zone bestaat. Deze linea dentata bevat echter vele slijmcrypten die op hun beurt kunnen gaan ontsteken en aanleiding geven tot een anaal abces of anale fistel.

Boven deze lijn ontspringen er tevens een drietal veneuze kluwens of aambeien die een water- en luchtdichte afdichting garanderen. Pas wanneer deze overmatig zwellen, bloeden of uitpuilen bij ontlasten, spreekt men van problematische hemorroïden.

Het anaal kanaal wordt omvat door twee sluitspieren: de binnenste en buitenste sluitspier.
De binnenste is niet zelf te controleren en ontspringt uit gebundelde spiervezels van de rectale darmwand erboven. Deze is evenwel belangrijk voor de ‘luchtdichteid’ van het anaal kanaal en zal bij hevige aandrang en rectale vulling automatisch ontspannen.
De buitenste sluitspier is ringvormig en controleerbaar, als onderdeel van de gehele bekkenbodem. Deze spier in cruciaal in de continentie en kan beschadigd geraken bij bevallingen met een vaginale scheur, maar ook bij chirurgie in dit gebied. Hij kan echter ook terug versterkt worden door specifieke oefeningen via een bekkenbodemkinesist.

Lees meer over: